Welcome to the official website of the Embassy of Bosnia and Herzegovina in Washington D.C. All important consular information, our diplomatic, cultural and activities regarding the public diplomacy can be seen on this place.


Sastanak Ambasadora BiH u SAD Svena Alkalaja i Federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Vedrana Lakića, sa pomoćnikom državnog sekretara za energetske resurse u State Departmentu SAD-a, ambasadorom Geoffreyem Pyattom


Ambasador Bosne i Hercegovine u SAD, Sven Alkalaj i Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, razgovarali su sa pomoćnikom državnog sekretara za energetske resurse u State Departmentu SAD-a, ambasadorom Geoffreyem Pyattom, o energetskim projektima u Bosni i Hercegovini.

Ocijenjeno je da Federacija BiH ima velike potencijale za čistu energiju. Razgovarano je i o implementaciji Mape puta za dekarbonizaciju prostora zemalja koje pripadaju Energetskoj zajednici. Tom prilikom predstavljene su realizovane aktivnosti, kao i planovi za naredni period kada je riječ o energetskom tržištu i efikasnom prelasku na obnovljive izvore.

Zaključeno je da je potrebno raditi na daljem razvoju energetske infrastrukture koja uključuje prenosnu mrežu, a kao važan dio istaknuta je gasifikacija i upotreba gasa u budućnosti.


Ambasador BiH Sven Alkalaj primio izaslanstvo Nacionalne garde Marylanda


Ambasador Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama Sven Alkalaj primio je u petak, 14. jula 2023. godine, delegaciju Nacionalne garde Marylanda. Ove godine Nacionalna Garda Marylanda i Oružane snage Bosne i Hercegovine obilježavaju dvadeset godina partnerstva kroz Državni partnerski program (SPP) Ureda Nacionalne garde. Više informacija je dostupno na ovom linku.