Welcome to the official website of the Embassy of Bosnia and Herzegovina in Washington D.C. All important consular information, our diplomatic, cultural and activities regarding the public diplomacy can be seen on this place.


Ambasador Alkalaj na obilježavanju 30 godina Programa državnog partnerstva u SAD


Ministri odbrana, načelnici štabova i ambasadori iz više od 90 država zajedno sa komandantima nacionalnih gardi svih saveznih američkih država, okupili su se u glavnom gradu SAD kako bi obilježili 30. godina od uspostave, izgradnje i uspješnog njegovanja međunarodnog povjerenja i saradnje kroz Program državnog partnerstva (SPP). Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Senad Mašović predvodio je delegaciju OS BiH na konferenciji koja je održana tim povodom u Washingtonu, od 17. do 18. jula 2023. godine.

Program državnog partnerstva ministarstva odbrane SAD je ključni alat američke sigurnosne saradnje koji omogućava saradnju u svim aspektima međunarodnih civilno-vojnih poslova te potiče međuljudske veze na državnom nivou. U okviru ovog programa od 1993. godine zaključena su partnerstva sa 100 različitih država širom planete. Partnerstvo između Savezne države Maryland i Bosne i Hercegovine je jedno od 22 evropska partnerstva koja čine Program državnog partnerstva Evropske komande SAD-a.

Pored generala Mašovića, u sastavu delegacije na konferenciji su učestvovali ambasador Bosne i Hercegovine u SAD gosp. Sven Alkalaj, oficir za vezu BiH sa saveznom američkom državom Maryland pukovnik Admir Jusupović, lični pomoćnik NZŠ OS BiH pukovnik Nedim Biščević te predstavnici partnerske Nacionalne garde Maryland na čelu sa komandanticom nacionalne garde general majoricom Janeen Brickhead.


Sastanak Ambasadora BiH u SAD Svena Alkalaja i Federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Vedrana Lakića, sa pomoćnikom državnog sekretara za energetske resurse u State Departmentu SAD-a, ambasadorom Geoffreyem Pyattom


Ambasador Bosne i Hercegovine u SAD, Sven Alkalaj i Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, razgovarali su sa pomoćnikom državnog sekretara za energetske resurse u State Departmentu SAD-a, ambasadorom Geoffreyem Pyattom, o energetskim projektima u Bosni i Hercegovini.

Više informacija je dostupno na ovom linku.