Welcome to the official website of the Embassy of Bosnia and Herzegovina in Washington D.C. All important consular information, our diplomatic, cultural and activities regarding the public diplomacy can be seen on this place.

Ambasador BiH Sven Alkalaj primio izaslanstvo Nacionalne garde MarylandaAmbasador Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama Sven Alkalaj primio je u petak, 14. jula 2023. godine, delegaciju Nacionalne garde Marylanda. Ove godine Nacionalna Garda Marylanda i Oružane snage Bosne i Hercegovine obilježavaju dvadeset godina partnerstva kroz Državni partnerski program (SPP) Ureda Nacionalne garde.

Tokom sastanka razgovarano je o budućim planovima za podršku razvoju, obuci i uvježbavanju pripanika OS BiH, u područjima odbrambenih mjera i odgovora na sigurnosne incidente.

Ambasador Alkalaj ocijenio je saradnju vrlo korisnom. Američka vojna delegacija države Maryland istakla je da sarađuju sa vojnicima iz različitih zemalja, koji donose pored ostalog,drugačiju perspektivu događaja, što je dobro u planiranju strategije za suočavanje sa novim izazovima.

Zaključeno je da osim izgradnje odnosa, vojnici na ovaj način stiču znanje kroz razmjenu informacija. SPP omogućava dvosmjerni protok informacija i iskustava za Gardu Marylanda i pripadnike OS BiH.Akreditacija novoimenovanog Ambasadora BiH u SADNovoimenovani ambasador Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama Sven Alkalaj predao je 30. juna 2023. godine akreditivna pisma predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Joeu Bidenu, tokom prigodne ceremonije upriličene u Bijeloj kući. Više informacija je dostupno na ovom linku.