Welcome to the official website of the Embassy of Bosnia and Herzegovina in Washington D.C. All important consular information, our diplomatic, cultural and activities regarding the public diplomacy can be seen on this place.


Ambasador Bosne i Hercegovine predao akreditivna pisma predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država


Novoimenovani ambasador Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama Sven Alkalaj predao je 30. juna 2023. godine akreditivna pisma predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Joeu Bidenu, tokom prigodne ceremonije upriličene u Bijeloj kući.

U kraćem razgovoru nakon predaje akreditiva, obostrano je potvrđeno da su bilateralni odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski.

Predsjednik Biden zaželio je ambasadoru Alkalaju uspješan mandat i naglasio punu opredijeljenost i spremnost SAD da prijateljskoj Bosni i Hercegovini ostane pouzdan partner u ostvarivanju vanjskopolitičkih ciljeva, dodavši da mu je Bosna i Hercegovina u srcu već dugo godina.

Ambasador Alkalaj potvrdio je da će Ambasada BiH i on lično nastaviti blisko sarađivati sa SAD oko svih pitanja od značaja i interesa za Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik Biden i ambasador Alkalaj dobro se poznaju i sarađuju još iz perioda rata u Bosni i Hercegovini, dok je Biden bio senator iz savezne države Delaware.