Welcome to the official website of the Embassy of Bosnia and Herzegovina in Washington D.C. All important consular information, our diplomatic, cultural and activities regarding the public diplomacy can be seen on this place.


Ambasador BiH Sven Alkalaj posjetio ambasadora Turske u SAD


Ambasador BiH u Sjedinjenim Državama Sven Alkalaj, posjetio je ambasadora Republike Turske Hasana Murata Mercana.

U prijateljskom i srdačnom razgovoru, Alkalaj je izrazio uvjerenje za nastavak tradicionalno dobrih diplomatskih odnosa koji su važni za dalje unapređenje saradnje BiH sa Republikom Turskom. Konstatovali su da postoji obostrani interes za brže jačanje saradnje u oblasti ekonomije, trgovine, turizma, saobraćaja i u drugim oblastima.

Alkalaj je upoznao turskog ambasadora i sa aktuelnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini, zahvalio se na gostoprimstvu i ponovio spremnost za produbljivanje dobrih veza BiH sa Turskom.


Ambasador Alkalaj na obilježavanju 30 godina Programa državnog partnerstva u SAD


Ministri odbrana, načelnici štabova i ambasadori iz više od 90 država zajedno sa komandantima nacionalnih gardi svih saveznih američkih država, okupili su se u glavnom gradu SAD kako bi obilježili 30. godina od uspostave, izgradnje i uspješnog njegovanja međunarodnog povjerenja i saradnje kroz Program državnog partnerstva (SPP). Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Senad Mašović predvodio je delegaciju OS BiH na konferenciji koja je održana tim povodom u Washingtonu, od 17. do 18. jula 2023. godine.

Više informacija je dostupno na ovom linku.